skip to Main Content

Fair Saturday is een wereldwijde viering van cultuurmakers die niet inkoopt maar geeft. Fair Saturday benadrukt het belang van de lokale culturele organisaties. De culturele instellingen, festivals en freelance kunstenaars zijn de dragers van de beweging van #FairSaturday. Op de dag na Black Friday slaan kunstenaars, culturele organisaties en ondernemers over de hele wereld de handen ineen. Zo ontstaan in Leeuwarden en over de hele wereld evenementen die verschillende sociale initiatieven en goede doelen ondersteunen.

Fair Saturday benadrukt het belang van de lokale culturele organisaties. De culturele instellingen, festivals en freelance kunstenaars zijn de dragers van de beweging van #FairSaturday. Op de dag na Black Friday slaan kunstenaars, culturele organisaties en ondernemers over de hele wereld de handen ineen. Zo ontstaan in Leeuwarden en over de hele wereld evenementen die verschillende sociale initiatieven en goede doelen ondersteunen.

Iedereen doet mee

In Leeuwarden hebben we cultuurinstellingen en festivals en jonge makers uitgenodigd om met hun bestaande programma en/of een nieuw initiatief aan te sluiten bij #FairSaturday. Daarnaast zijn gepassioneerde amateurs, leerlingen van muziekscholen, conservatoria en professionele muzikanten van harte welkom om de kleurrijke piano’s in binnenstad te bespelen. Uiteraard is iedereen ook uitgenodigd om te luisteren. Foto’s of filmpjes hiervan kunnen met de hashtag #FairSaturday op social media gedeeld worden. In de avond is er een feest in de Harmonie, voor iedereen toegankelijk. Een feest waar we vrijwilligers in het zonnetje willen zetten. En in de ochtend brainstormen cultuurinstellingen en sociale initiatieven in een besloten bijeenkomst over nieuwe plannen voor het komende jaar.

Uit Bilbao

Fair Saturday werd in 2014 in Bilbao voor de eerste keer georganiseerd. Bedenker Jordi Albareda had een wild idee: zou het mogelijk zijn om op de dag na Black Friday een massale mobilisatie rond cultuur te activeren? De enige vereiste voor een culturele organisatie om deel te nemen aan Fair Saturday is het ondersteunen van een sociaal doel. Fair Saturday wil dat mensen nadenken over welke wereld we aan de volgende generatie achterlaten.

Culturele en sociale impact

Sinds het ontstaan van dit idee is Fair Saturday al in talloze grote en indrukwekkende steden georganiseerd. Denk aan Helsinki, Atlanta, Lima, Milaan en Bristol. Leeuwarden voegt zich, als eerste Culturele Hoofdstad van Europa, dit jaar hierbij. Sinds 2014 is er door culturele instellingen, jonge makers en artiesten massaal aandacht besteed aan allerlei sociale initiatieven en goede doelen. Hiermee is al meer dan één miljoen euro ingezameld ten behoeve van een sociale impact.

Op 30 november 2019 vieren wij Fair Saturday. Dit is een wereldwijde sociale beweging als reactie op Black Friday, de dag ervoor. Wereldwijd zet de cultuursector zich op deze dag in voor een sociaal en maatschappelijk effect. Hiermee willen we de samenleving inspireren om een humane en duurzame aanpak te kiezen. Met minder aandacht voor kapitaal en meer aandacht voor elkaar.

Back To Top